Ogledalo je oduvek imalo posebnu magičnu snagu. Ono je vekovima unazad krasilo mnoge prostore i prenosilo se generacijama, a verovalo se da osoba koja ga izradi svojom rukom to ogledalo nosi posebnu energiju i to svog ličnog majstora odnosno gospodara.

Danas je jednostavno napraviti ogledalo. Ručno izrađeno ogledalo postaće originalan predmet enterijera i u kompletan ambijent uneće poseban šarm. Materijali koji su potrebni za izradu ogledala pa čak i posebne hemikalije su dostupne svima. Ono što je važno u procesu same izrade je da imate adekvatnu zaštitnu opremu.

Staklo za Izradu Ogledala

Bez obzira da li ste se odlučili da iskoristite staklo iz zastarelog prozorskog okvira ili kupite potpuno novo, površina mora biti savršeno ravna i čista. Da bi refleksija bila visokog kvaliteta staklo ne sme imati ogrebotine i slična oštećenja.

*Važno:  Proces rezanja i obrade stakla kao i sam postupak izrade ogledala zahteva posebnu pažnju kao i izraženu spretnost i veštinu. Prilikom upotrebe rezača stakla obavezne su zaštitne naočare i rukavice.

Kada je staklo isečeno i detaljno obrađeno pristupa se fazi posrebrenja, zapravo na taj način staklo dobija sposobnost odraza svega što se pred njim nalazi.

Pored zaštitne opreme koju smo već pominjali neophodno je da imate vagu, deterdžent, čistu vodu, 15-o procentni kalijum hidroksid, 25-o procentni amonijak, azotno srebro i formalin. Sve od potrebnih hemikalija možete naći u apoteci ili mrežnoj prodavnici mladih hemičara.

Postupak Izrade Ogledala

Prva faza izrade ogledala obuhvata temeljno čišćenje staklene površine. Za detaljno čišćenje stakla koristite vodu i deterdžent a da biste je nakon toga dobro osušili morate imati specijalnu meku krpu koja nakon upotrebe ne ostavlja mrlje. Za odmašćivanje stakla neophodno je da rastvorite kalijum hidroksid a za uklanjanje svih drugih čestica nečistoće i prašine staklo potopite u destilovanu vodu.

Sledeća faza je priprema rastvora: azotno srebro pomešajte sa prečišćenom vodom, dobro promešajte  i polako dodajte amonijak a zatim nalijte sa još vode. Ovaj rastvor ostavite da stoji oko 20-ak minuta na tamnom mestu. Nakon toga dodajte formalin.

Pripremljenim hemijskim rastvorom prelijte celu staklenu površinu i ostavite da se u potpunosti osuši. S obzirom da će rastvor kada ga prospete po staklu preći i preko njegovih ivica najbolje je da ga pre samog postupka postavite na odgovarajuće mesto kako bi ostatke rastvora mogli nakon toga da očistite. Najbolje je da staklo postavite u kadu ili ukoliko je manje u umivaonik a ako ne može da stane u kupatilo ovaj postupak obavite na nekom drugom mestu. Ostatke rastvora iz kade ili umivaonika možete lako ukloniti toplom vodom.

Kada se staklena površina prelivena rastvorom u potpunosti osušila možete je zaštititi lakom. Zaštitni lak koji se jednostavno nanosi sprečiće oštećenja na ogledalu i učiniti ga dugotrajnijim.

Odgovarajući Ram za Ogledalo

U ponudi već gotovih ramova možete pronaći najrazličitije modele i stilove. Ukoliko želite da sami napravite unikatan ram za ogledalo možete koristiti drvo, plastiku, metal i druge materijale. Na gotovo ogledalo čak i ne morate ukoliko ne želite da stavljate ram već možete specijalnim bojama premazati ivice ogledala. Gotov okvir možete ukrasiti na razne načine i tako napraviti jedinstveno i originalno ogledalo.

Ostavite komentar