Za postavljanje ogledala na zid ili neku drugu površinu postoje dva načina: lepljenjem ili kačenjem uz pomoć šrafova. Za lepljenje neophodan Vam je kvalitetan silikon a ukoliko želite da ogledalo pričvrstite za zid morate imati odgovarajući alat i pridržavati se određenih mera. S obzirom da u većini slučajeva ogledala nemaju mesto za kačenje potrebno je da se na ogledalu izbuše rupe (uslugu bušenja rupa možete potražiti kod najbližeg stakloresca) i šrafovima zakači za zid.

Postupak lepljenja ili kačenja ogledala zahteva:

  • Od alata – čekić, bušilicu, burgije, metar, pištolj za silikon
  • Od materijala – aluminijumsku lajsnu, kuke, tiplove, silikon

Bušenje rupa u zidu, postavljanje tiplova i šrafova je zahtevniji postupak postavljanja ogledala u odnosu na kačenje, što je znatno jednostavnije i možete lako uraditi sami a evo i na koji način.

Kačenje Ogledala

Prvi korak je određivanje pozicije ogledala.

  • Uzmite metar i precizno odredite mesto i visinu na kojoj će se nalaziti ogledalo.
  • Nakon obeležavanja uzmite aluminijumsku lajsnu, izbušite rupe i zalepite je na ogledalo.
  • Za lepljenje lajsne koristite silikon, nanesite na gornji deo ogledala tačnije 10-ak santimetara od gornje ivice.
  • Nije potrebno nanositi ga celom dužinom već oko 5 santimetara od ivica (nanošenje je znatno lakše ukoliko imate pištolj za silikon).

Važna Napomena

Neophodno je koristiti kvalitetan silikon, zapravo silikon specijalizovan za ovakvu vrstu upotrebe, kako ne biste oštetili ogledalo ili doveli sebe u opasnost da se zbog korišćenja neadekvatnog lepila ogledalo odlepi, slomi i povredi Vas.

  • Nakon nanošenja silikona zalepite lajsnu odgovarajuće širine.
  • Ostavite ogledalo sa zalepljenom lajsnom 24 sata kako bi se silikon dobro osušio.
  • Obeležite tačke na zidu za rupe, izbušite ih, postavite tiplove.
  • Na zašrafljene kuke nakon zalepljene lajsne i proteklog vremena možete okačiti ogledalo.

Na ovaj način možete postaviti ogledala koja nisu previše teška i većih dimenzija, već do 40 x 60 santimetara. Ukoliko na ovaj način želite da postavite veće i teže ogledalo morate detaljno ispitati kvalitet površine zida, tiplove i sve ostalo.

Lepljenje Ogledala

Ovaj postupak je znatno lakši. Važno je da imate odgovarajući lepak o čemu se detaljno možete raspitati u svakoj bolje snabdevenoj radnji koja ima sav neophodan alat i sredstva namenjena za ovu vrstu upotrebe. U slučaju da ogledalo želite dodatno pričvrstiti za zid kako biste bili sigurni da ste ga na pravi način postavili možete koristiti i trake koje su lepljive sa obe strane.

Lepljenje ogledala nije preporučljivo ukoliko imate u planu da se nakon izvesnog vremena selite jer skidanje ogledala u ovom slučaju može biti izuzetno komplikovano i tom prilikom se može dogoditi da se ošteti.

Velika ogledala kakva možete videti u sportskim centrima i fitnes klubovima su najčešće zalepljena, što dodatno govori o jednostavnom i bezbednom postavljanju ovih elemenata. Ogledalo koje je zalepljeno izgleda lepo naročito kada je postavljeno više komada jer na njima nema izbušenih rupa i vidljivih šrafova, već čine preglednu celinu.

Ostavite komentar