Za ukrašavanje mnogih predmeta u domaćinstvu nije potrebna posebna veština kao ni umeće dizajnera ili zanatlije. Ogroman asortiman najraznovrsnijih materijala i tehnika pruža Vam mogućnost da od svakog komada nameštaja i drugih predmeta načinite jedinstven primerak, pa tako i ogledalu koje već duže vreme posmatrate i želite da na njemu nešto promenite date novi izgled i sjaj.

Uz samo malo volje i mašte i odgovarajućeg pribora Vaše staro ogledalo može postati unikatan potpuno restauriran predmet. Od popularnih tehnika možete birati od dekupaža, starenja, pozlate i mnogih drugih.

Dekoracija Ogledala u Kućnim Uslovima

Pored toga što će ogledalo dobiti potpuno novi izgled dekoracija ovog predmeta može biti i odlična zabava za sve ukućane pa čak i one najmlađe.

Jedna od najjednostavnijih promena je zamena rama. Ako se odlučite na ovaj korak predlažemo da prvo posetite neku od prodavnica građevinskog materijala i u njihovom asortimanu pronađete komade od drveta, metala i sl. čime ćete uokviriti Vaše ogledalo. Nakon toga odaberite tehniku i detalje kojim ćete ga dekorisati.

Retro Stil

Ukoliko želite da Vaše ogledalo bude u starinskom izdanju potrebno je da nabavite drveni ram i akrilne boje. Za prvi sloj koristite neku od svetlijih nijansi, premažite drveni okvir i sačekajte da se osuši. Nakon toga nanesite drugi sloj u tamnijoj boji i pre nego što se osuši sunđerom obrišite pojedina mesta.

Da biste sačuvali ovakav izled i boju za završni sloj nanesite bezbojni lak. Kada se i bezbojni lak potpuno osuši za dobijanje retro stila upotrebite brusni papir i išarajte ram po sopstvenoj želji.

Slike na Ogledalu

Za dekoraciju same staklene površine mogu se koristiti razni šabloni i boje kao i sličice. Za što efikasnije nanošenje boja potrebno je da prethodno podmažete površinu, možete upotrebiti i sredstvo za skidanje laka za nokte kao i da šablon bude pravilno i čvrsto postavljen kako Vam se ne bi dogodilo razlivanje boja.

Za njihovo nanošenje možete koristiti sunđer ili četkicu a od samog kvaliteta boja odnosno sastava zavisi njihovo sušenje i postojanost. Ogledala za dečiju sobu mogu na najinteresantnije načine ukrasiti i sama deca što će biti izuzetno zabavno.

Okruglo Sunčano Ogledalo

Za dobijanje ovog jedinstvenog dekorativnog elementa potrebni su Vam štapići od bambusa, pištolj za lepljenje, zlatna boja i okruglo ogledalo. Štapiće bambusa različitih dužina zalepite oko celog kruga, tako da podsećaju na Sunčeve zrake, zatim ih obojite zlatnom bojom i na najjednostavniji i brzi način dobićete unikatan predmet kojim možete ukrasiti određeni deo Vašeg doma.

Ogledalo sa Mozaik Ramom

Ukoliko je ogledalo već uokvireno dobro očistite površinu rama i na nju zalepite komadiće stakla raznih boja tako da napravite mozaik a kod ogledala bez rama stakliće lepite direktno na površinu ogledala. Na kraju bezbojnim lakom premažite sve nalepljene delove kako biste mu produžili vek trajanja i sačuvali izgled dekoracije a ujedno i sprečili eventualno odlepljivanje staklenih komada.

Kreativnost i Ideje

Na koji način ćete izraditi ili ukrasiti već postojeće ogledalo zavisi isključivo od Vaše kreativnosti i mašte. Što se tiče materijala i neophodnog alata možete zaključiti da nije potrebno da potrošite veliku sumu novca već na razne načine i veoma ekonomično od najjednostavnijeg ogledala ili rama načinite svoje pravo remek delo.

Ostavite komentar