Da li ste se nekada zapitali koje boje je ogledalo? Šta biste zapravo odgovorili na ovo može se reći trik pitanje?

Ogledala su kroz istoriju pratila verovanja u čarobne moći. Čarolija poznata od davnina je ljudima u prošlosti bila prisutna kada god su se ogledali u vodi i posmatrali svoj odraz.

Kako je Nastalo Ogledalo?

Ovaj čarobni predmet kako su ga često ljudi nazivali nastao je u antičkom dobu i za njegovu izradu korišćeni su polirani komadi metala kao što su bronza i bakar a kasnije i srebro i zlato. Vremenom je staklo postalo osnovni materijal za izradu ogledala. Procedura izrade ogledala zasnivala se na nanošenju završnog sloja od metala na staklenu površinu.

Vremenom su se tehnike menjale i obrada staklenih površina i metala dovela je do sve jasnijeg odraza u ogledalu. U 15.om veku stvorena je svetski poznata manufaktura ovog predmeta gde su italijanski majstori iz oblasti Venecije tehniku izrade ogledala doveli do savršenstva tako što su veoma tankim slojem metala prelazili preko zadnje strane glatkog stakla.

Da li je Ogledalo Srebrne ili Bele Boje?

Razna istraživanja dovela su do mišljenja mnogih ispitanika da je ogledalo srebrne boje. Drugačije posmatrano svako ogledalo može poprimiti boju nekog predmeta koji se ogleda u njemu. Spekularna refleksija odnosna sva svetlost reflektovana u jednom pravcu je osnovna karakteristika svakog savršenog ogledala.

S obzirom da čovek može razlikovati skoro 10 miliona boja pretpostavlja se da ogledala registruje kao bele ili srebrne boje. Da li je to tačno?

Iz savršeno preciznog suprotnog pravca, iste razdaljine i pod identično jednakim uglom ogledalo bi odbilo prikaz i u tom slučaju reflektovalo belu boju. S obzirom da savršeni svet ne postoji, kod svakog ogledala postoji određena količina svetlosti koju ono upija.

Odbijanje svetlosti kod ogledala je najjasnije u određenom rasponu ( 510 nanometara) i u tom spektru najvidljivija je zelena svetlost.

U tehničkom smislu najtačniji odgovor na pitanje “Koje Boje je Ogledalo?” glasi:

U pitanju je svetlozelena boja.

Ostavite komentar