Zbog čega je važno dobro osvetljenje u prostoru? Šta pruža ogledalo sa odgovarajućom rasvetom i zašto je kao takvo postalo obavezan element svakog kupatila? Da li je bolje odabrati obične sijalice ili LED rasvetu?

Uz Imperial Ogledala Možete Odabrati Svaku Vrstu Rasvete i Ukrasiti Svaki Prostor

Kupatilska ogledala sa rasvetom treba birati sa posebnom pažnjom. Iako mnogima možda ovo i nije toliko važan detalj i na to ne obraćaju posebnu pažnju pri uređenju prostora reč je o i te kako bitnom elementu. Odavno je prevaziđeno da iznad ogledala postavite jednostavnu sijalicu ili duguljastu lampu fluorescentne boje i da tako rešite pitanje rasvete. Kupatilo nije samo prostorija u kojoj ćete se brzinski istuširati ili oprati zube već uz samo malo truda i pažljivo odabranih elemenata možete stvoriti pravu malu spa oazu u kojoj ćete se opustiti i uživati.

Pre nego što se odlučite za određeno osvetljenje obratite pažnju prvenstveno na veličinu odnosno površinu prostorije a zatim i na karakteristike rasvete. Što se tiče boja prostora i odabranog osvetljenja, ukoliko su zastupljene tamnije boje i tonovi neophodno je postaviti malo jaču rasvetu i po mogućstvu veće ogledalo.

Zašto Je u Kupatilu Rasveta Od Izuzetnog Značaja?

U kupatilu je kvalitet osvetljenja važan iz više razloga. Za svakodnevnu ličnu higijenu pažljivo odabrano ogledalo sa osvetljenjem podjednako je neophodno i muškarcima i ženama. Damama je zasigurno dosta potrebniji ovakav element naročito kada je šminkanje u pitanju ili sređivanje kose tj. frizure. Sa modernim i kvalitetnim osvetljenjem i najjednostavnije i najskromnije opremljeno kupatilo zablistaće u novom sjaju i izgledati luksuzno.

Ranije se u kupatilima manje površine  uglavnom postavljala centralna rasveta na plafonu u vidu plafonjere i jedini akcenat što se tiče rasvete stavljao upravo na to. Ono što je svakako danas dosta zastupljenije i modernije jeste upravo osvetljenje iznad ili oko ogledala.

S obzirom na raznovrstan izbor i visok kvalitet rasvete u tom slučaju neće biti ni potrebe za centralnim osvetljenjem. Prostrana kupatila većih površina je lako upotpuniti i drugim detaljima i dodatno ga dekorisati. Uz ogledalo možete dodati i razne police, ormariće a rasvetom čak staviti akcenat i na te elemente.

Kvalitet i Cena Rasvete

U slučaju da renovirate kuću ili stan ili kompletno preuređujete svoj poslovni prostor morate imati u vidu da je to jedna od većih investicija pa shodno mogućnostima i Vašem budžetu obratite pažnju na sve elemente koji su Vam neophodni. Kvalitet svakako iziskuje i veće ulaganje u šta god da investirate pa tako i u rasvetu.

Ukoliko ste kreativni i imate stila sa rasvetom se zaista možete igrati, pa čak i od nekih jednostavnijih i jeftinijih elemenata stvoriti luksuzan i moderan izgled prostora.

U ekološkom smislu i ako ste od onih osoba koje se zalažu za očuvanje životne sredine moderno vrlo lako možete pretvoriti i u ekološki prihvatljivo birajući ekološku rasvetu u kojima nema štetnih supstanci i ne može škoditi ni Vama ni okolini.

Karakteristike i Prednosti Osvetljenja u Kupatilu

Postavljanjem ogledala sa već ugrađenom rasvetom rešili ste više stvari odjednom. Prvenstveno ste kupatilu obezbedili neophodan element kakvo je ogledalo a zatim rešili i pitanje osvetljenja naročito ako rasveta sa plafona nije dovoljna u ovoj prostoriji. Dobro odabrano ogledalo sa osvetljenjem Vam pomaže u obavljanju svakodnevnih higijenskih procedura a s druge strane u dekorativnom smislu ovoj prostoriji daje na lepšem i modernijem izgledu.

Prednosti Osvetljenih Ogledala

  • Štede na prostoru
  • Lagana su i jednostavna za transport
  • Mogu se naći u raznim veličinama i oblicima i sa najrazličitijom rasvetom
  • Brzo i lako se postavljaju
  • Imaju jednostavnu instalaciju
  • Ističu moderan izgled i stil kupatila

Postoji nekoliko vrsta osvetljenja za ogledalo:

  • Spoljašnje
  • Unutrašnje
  • Dekorativno

Spoljašnje ili eksterno osvetljenje je sve više prisutno jer sa ovom opcijom ne osvetljava se samo ogledalo već i područje oko ogledala dobija svoj sjaj. Na ovaj način mogu se istaći i drugi elementi kao što su police, ormari ili dekoracija u kupatilu. Razni modeli ogledala sa eksternim osvetljenjem uglavnom imaju montažne konektore ili nosače na kojima se mogu postaviti dodatni elementi i razni detalji.

Za svakodnevno šminkanje, brijanje ili feniranje ovakav proizvod smatra se najboljom opcijom. Jedan od interesantnih modela koje možemo izdvojiti je ogledalo sa dugačkom lampom iznad na sredini i tačkastim sijalicama sa obe strane.

Za postavljanje internog odnosno unutrašnjeg osvetljenja koriste se LED trake. Potrebno ih je postaviti tako da budu ispod staklene površine odnosno da budu prikrivene kako ne bi reflektovale intenzivnu svetlost koja smeta očima.  Sa pozadinskim osvetljenjem dolazi do refleksije visokih detalja. Osnovna karakteristika LED rasvete ogleda se u modernom i elegantnom izgledu i kao takva savršeno prati moderne stilove enterijera.

Dekorativno osvetljenje ima primaran zadatak da ispuni sve dekorativne funkcije tako da se kvalitet osvetljenja ostavlja po strani. Sa ovom vrstom rasvete dobija se na sofisticiranom stilu, stvara romantična atmosfera i blaga je za oči. U raznim bojama i nijansama može se ukrasiti obod ogledala ili kupatilski nameštaj.  Jačina svetlosti se može regulisati daljinskim upravljačem pa na taj način čak i menjati estetska percepcija prostorije.

Najčešća Pitanja i Odgovori

Koju Vrstu Rasvete Postaviti u Malom Kupatilu?

Sa slabim i tamnim osvetljenjem malo kupatilo će izgledati još manje. Da bi Vaše kupatilo bilo dovoljno ispunjeno svetlošću neophodno je prvenstveno postaviti plafonsku rasvetu. Sa manjim ugradnim lampicama možete osvetliti ormarić iznad lavaboa ili donju ivicu kade ćime će kupatilo dobiti potpuno drugačiji izgled. Skrivene led trake oko ogledala su takođe idealno rešenje za osvetljenje ove prostorije.

Kako Pravilno Postaviti Osvetljenje Oko Ogledala?

Za pravilno postavljanje rasvete uz ogledalo važno je voditi računa o visini. Ukoliko se odlučite za zidne lampe najbolje da ih postavite sa obe strane i time ćete osvetliti celo ogledalo. Visina ogledala i rasvete ne treba da bude veća od 1,5 metra i da  je približna visini očiju kada se ogledate.

Halogena ili LED rasveta – Šta Odabrati?

Cena halogenih spot sijalica je znatno povoljnija u odnosu na LED svetiljke ali s obzirom da im je vek trajanja znatno kraći ne smatraju se efikasnim i ekonomičnim. Halogene sijalice su jeftinije i dostupnije ali ćete morati i češće da ih menjate. Sa LED rasvetom umanjićete potrošnju električne energije i do 90% tako da se ova vrsta osvetljenja smatra ekološki i energetski veoma efikasnim.

Nazad na vrh