Kod uređenja enterijera postoje elementi koji su neozostavni ili veoma prisutni, a jedan od njih je i ogledalo koje se od davnina koristi u tu svrhu. U prilog tome govori i činjenica da su zidove kraljevskih dvorova krasila umetnička ogledala ukrašena na razne načine. Upotreba ogledala je odavno dobila drugačiji smisao i istraživanja mnogih dizajnera dovela su do toga da ovaj interesantan predmet može biti ne samo praktičan već i dekorativan.

Ukoliko želite da zidove svog doma ili poslovnog prostora ukrasite modernim i efektnim ogledalima odaberite svoj omiljeni komad iz bogate ponude Imperial Ogledala Za Zid.

Ogledala u Hodniku

Postavljanje ogledala u hodniku je zasigurno najstariji način korišćenja ovog predmeta. Pored kupatila ova prostorija se ne može zamisliti bez ovog detalja jer kako biste proverili svoj izgled i frizuru pre nego što izađete iz svog doma da nema ogledala. Njegova glavna uloga u ovom veoma često malom prostoru je i da ga vizuelno uveća a prirodna svetlost koja ulazi kroz ulazna vrata i njen odraz u ogledalu reflektovaće dodatno osvetljenje.

U strateškom smislu ogledalo naspram vrata omogućuje da vidite ko stoji na ulaznim vratima. Veće ogledalo i ukrasni ram na vrlo jednostavan i lep način će ukrasiti ceo hodnik. Možete odabrati i razne druge modele ogledala za zid koji se veoma lako i jednostavno mogu postaviti lepljenjem. Za to Vam je potreban specijalan lepak a možete ga dodatno pričvrstiti i dvostrano lepljivim trakama.

Dekoracija Zidova Dnevne Sobe

Pored umetničkih slika, raznih polica i drugih dekorativnih elemenata zidove dnevne sobe mogu krasiti i ogledala. Jednostavne geometrijske oblike kakvi su nekada krasili zidove soba sada su zamenili najneobičniji oblici sa raznim dekorativnim ramovima. Što se tiče pravilnog postavljanja odnosno adekvatnog mesta na koje će se postaviti, za dnevnu sobu se preporučuje da to bude nasuprot prozora što prostor čini znatno većim. Ukoliko Vam dnevna soba gleda na dvorište i zelenilo ovo je jedan od najboljih načina kako će ogledalo reflektovati svu tu raskoš i uneti ga u prostoriju.

Dekoracija Zidova Spavaće Sobe

Za spavaću sobu dekorativni elementi se moraju pažljivo birati a neke čak treba i izbegavati. Tako recimo ogledalo kao jedan od elemenata spavaće sobe mora imati posebno mesto. Položaj koji se ne preporučuje je naspram kreveta jer kako istraživanja kažu to može uticati na kvalitet sna, izazvati nesanicu, nervozu i druge smetnje. U spavaćoj sobi se ogledalo uglavnom nalazi na vratima ugradnog plakara ili običnog ormara. Ovo je veoma praktično rešenje jer Vam pruža mogućnost da se ogledate dok svakodnevno birate svoju odevnu kombinaciju a da pritom ne zauzima dodatni prostor.

Zidovi u Kupatilu

U kupatilu Vam je ogledalo preko potrebno i njegovom odabiru se treba posebno posvetiti. Uklapanje stila kao i dodatnih elemenata u vidu polica, ormarića i rasvete je izuzetno važno a da s druge strane bude praktično i zadovolji sve Vaše potrebe. Ukoliko u kupatilu želite da pored manjeg koji ste postavili iznad umivaonika imate i veće ogledalo možete ga vrlo jednostavno postaviti na vrata kupatila. S obzirom da su zidovi kupatila prekriveni pločicama lepljenje ogledala je brzo i jednostavno dok za ogledala sa ormarićem ili policama morate imati odgovarajući alat, tiplove i dr.

Kako da Vaš Dom Izgleda Prostrano i Moderno?

U kreiranju upečatljivih enterijera moderni dizajneri sve češće koriste ogledala za zid. Tako recimo u uskim prostorijama velika ogledala će izazvati poseban efekat. Više različitih vrsta i oblika ogledala na jednom mestu postavljena kao mozaik stvoriće izražen umetnički dojam i prostor učiniti dobro osmišljenim i posebnim. Umetnički radovi koji mogu krasiti zidove životnog prostora sve više zamenjuju ogledala jer pored dekorativne uloge zidove čine jedinstvenim a prostoru pružaju dodatnu svetlost.

Veličina, oblik, vrsta rama kao i pozicija ogledala u prostoru su od izuzetne važnosti i ne treba zanemariti ni jedan detalj. Moć koju poseduje ogledalo je do te mere da prostorija uz pomoć ovog elementa može doživeti apsolutnu transformaciju.

Korisni Saveti pri Ukrašavanju Prostorija Ogledalima

  • Ukoliko imate nekoliko različitih vrsta ogledala koje želite da postavite a da se pritom stvori skladna kompozicija neophodno je da uskladite materijale, oblike i boje okvira jer će se u suprotnom stvoriti potpuna konfuzija i vizuelno loša slika.
  • Ogledala neobičnog oblika i dimenzija ne treba stavljati u okvire.
  • Stil ramova u koje želite uokviriti ogledalo potrebno je uklopiti sa stilom ostatka enterijera.
  • Veličinu ogledala prilagodite prostoru.
  • Veliko ogledalo je prikladno jedino u većim prostorijama.
  • Izbegavajte previše detalja na zidovima već se fokusirajte na poziciju i izgled ogledala.

Najčešća Pitanja i Odgovori

Da li je Neophodna Posebna Priprema Zidova pre Postavljanja Ogledala?

Da biste pravilno i bezbedno ogledalo postavili na zid naravno da je važno obratiti pažnju na kvalitet površine. Zidovi moraju biti prvenstveno idealno ravni i zdravi, u smislu da su potpuno suvi, bez oštećenja i drugih nepravilnosti naročito kada ogledalo lepite na zid. U slučaju da ogledalo sa ramom kačite na zid takođe je važan kvalitet zidova jer tiplovi i šrafovi koji će držati ogledalo moraju biti pravilno postavljeni odnosno da budu dobro pričvršćeni i ušrafljeni u zid.

Koja je Idealna Visina na Koju Treba Postaviti Ogledalo?

Što se tiče idealne visine na kojoj se treba postaviti ogledalo evo nekoliko objašnjenja. U kupatilu je najbolje odrediti visinu tako da odraz Vašeg lica bude u sredini postavljenog ogledala. S obzirom da nisu svi članovi porodice iste visine neophodno je prilagoditi ga što je moguće bolje. Minimalna preporučena udaljenost ogledala od poda kupatila iznosi 1.6 metara. Kada je reč o hodniku preporučuju se izdužena i sužena ogledala jer garantuju odraz cele figure.

Da li se Ogledalo Može Zalepiti na Zid Prelepljen Tapetama?

Da bi ogledalo savršeno prijanjalo na zid kako smo već napomenuli površina mora biti idealno čista. Bez obzira koliko kvalitetan lepak ili lepljive trake koristili lepljenje ogledala na tapete nije preporučljivo, već se savetuje da u predelu na koje želite da postavite ogledalo skinete tapete i očistite celu površinu. U suprotnom imajte u vidu da ogledalo postavljeno na takvu vrstu pozadine nije bezbedno.

Izbor Odgovarajućeg Lepka – Kojim Lepkom Pričvrstiti Ogledalo za Zid?

Pri odabiru odgovarajućeg lepka vodite računa o nekoliko detalja a to su, na kakvu površinu želite da postavite ogledalo, da lepak ne može oštetiti ogledalo i da ima visoku moć prijanjanja. U svakoj specijalizovanoj radnji možete dobiti dodatne savete stručnjaka koji će Vam precizno ukazati koji lepak da odaberete kao i način korišćenja.

Nazad na vrh